Bilsem Hakkında

Bilsem’in açılımı, Bilim ve Sanat Merkezleri’dir. Özel yetenekli çocuklara hizmet veren bir eğitim kurumudur. Bilim ve Sanat Merkezleri’nin örgün eğitime alternatif olması değil; özel yetenekli olan çocukların o yeteneğini destekleyici olması hedeflenmiştir. Bu yüzden Bilsem’e yerleştirilme hakkı kazanan öğrenciler, örgün eğitim saatleri dışında Bilim ve Sanat Merkezlerinde özel eğitimler almaktadırlar.

Bilsem'in Amacı

Örgün eğitim sisteminde, tüm öğrencilerle aynı müfredata tabi tutulan fakat diğer öğrencilerden ayırt edici bireysel özelliklere sahip öğrencileri değerlendirmektir. Yani, özel yetenekli öğrencilerin sahip olduğu potansiyeli değerlendirmek üzere onlara özel müfredatlar hazırlayan destekleyici eğitim kurumudur. Öğrenci seçmeleri sınav ile yapılmaktadır. Bu sınav akademik bilgi ölçen bir sınav değildir. Sadece yetenek ölçen bir sınavdır.

Bilsem Sınavı

Sınıf öğretmenleri tarafından Bilim ve Sanat Merkezleri’nde eğitim almaya aday gösterilen öğrencilerin yeterlilik durumunu test eden aşamalı sınavlardır. Özel yetenekli öğrencilerin sahip oldukları bireysel yetenekler resim, müzik ve genel zihinsel yetenek şeklinde kategorize edilmiştir. Bilsem başvuruları ile ilgili olarak öncelikle, Bilsem sınavlarına bireysel başvuru yapılamadığını belirtmeliyiz. Öğrencilerin BİLSEM sınavına girebilmesi için sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmiş olmaları gerekmektedir. Bilsem sınavları, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 1, 2 ve 3. Sınıflar için tablet bilgisayarlarla yapılıyor.

Bilsem sınavları öğrencinin okulda öğrendiklerini ölçmemekte, öğrencinin varsa özel yeteneğini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Tüm öğrencilerin BİLSEM’e yönlendirilmesi zorunlu değildir.

Bilsem’e kayıtları yapılan öğrencilere nasıl bir eğitim verilir?

Kayıtları yapılan öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyi ölçüldükten sonra Bilim ve Sanat Merkezlerinde;

  1. Uyum (Oryantasyon),
  2. Destek Eğitimi; 1) İletişim Becerileri, 2) Grupla Çalışma Teknikleri, 3) Öğrenme Yöntemleri, 4) Problem Çözme Teknikleri, 5) Bilimsel Araştırma Teknikleri, 6) Yabancı Dil, 7) Bilgisayar, 8) Sosyal Etkinlikler,
  3. Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme,
  4. Özel Yetenekleri Geliştirme,
  5. Proje Üretimi alanlarında düzenlenmiş eğitim programlarına alınırlar.